هویج منبع غنی از پتاسیم، ویتامین سی و آ است که در بهبود سلامت چشمها و تامین ویتامینهای بدن کمک بسیاری میکند و مزایای دیگری نیز دارد که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
آب هویج رنگدانههای کاروتنوئیدی لوتین و زآگزانتین را فراهم میکند که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل میکنند. آنتی اکسیدانها با مولکولهای ناپایدار به نام رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند. کاروتنوئید اصلی در آب هویج بتا کاروتن است که مسئول رنگ نارنجی هویج است. بدن آن را به ویتامین آنتی اکسیدان a تبدیل میکند.
۲۵۰ میلی گرم آب هویج شامل:
الف) ۹۶ کالری
ب) ۲ گرم پروتئین
پ) کمتر از ۱ گرم چربی
ت) ۹ گرم کربوهیدرات
ث) ۲ گرم فیبر
ج) ویتامین آ، سی و پتاسیم به میزان قابل توجه
آب هویج حاوی مقادیر بالایی از مواد مغذی است که به سلامت چشم کمک بسیاری میکند. ویتامین a برای سلامت چشم حیاتی است. مطالعات متعددی بر مصرف میوهها و سبزیجاتی که حاوی پرویتامین a هستند انجام شده است و نتایج به کاهش خطر کوری و بیماریهای مربوط به پیرچشمی با مصرف انواع میوه و سبزیجات رسید. آب هویج یک منبع عالی از لوتین و زیکسانسین است،چشم را از آسیب نور، محافظت میکنند. مصرف مواد غذایی بالا از لوتین و زیکسانسین ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای چشمی را کاهش دهد, مانند تخریب ماکولار که منجر به پیر چشمی میشود.
هر دو ویتامین a و c موجود در آب هویج به عنوان آنتی اکسیدان عمل میکنند و سلولهای ایمنی را از آسیب رادیکال آزاد محافظت میکنند. علاوه بر آن، آب هویج یک منبع غنی از ویتامین b۶ است که برای واکنشهای ایمنی بسیار لازم است. کمبود ویتامین b۶ بر رشد لنفوسیتها (سلول سیستم ایمنی) اثر منفی میگذارد.
ترکیبات خاصی در آب هویج دارد که ممکن است در برابر سرطان بدن را مقاوم کند. پلی استیلن, بتا کاروتن و لوتین از عصاره آب هویج ممکن است در برابر سلولهای سرطان خون موثر عمل کنند. مطالعه لوله آزمایش نشان داد که مصرف عصاره آب هویج تنها ظرف مدت ۷۲ ساعت منجر به مرگ سلولهای سرطان خون و توقف چرخه رشد آنها شد.
نوشیدن مقدار کمی آب هویج به کاهش سطح قند خون کمک میکند. مطالعات در موشهای مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان میدهد که آب هویج قند خون را کاهش میدهد؛ زیرا حاوی پروبیوتیکها، که باکتریهای مفیدی و مرتبط با دیابت هستند را تحت تاثیر قرار میدهد. کنترل قند خون به دلیل اثر ضد التهابی رنگدانههای آنتوسیانین اتفاق میافتد.
وجود ویتامین b در آب هویج، موجب افزایش سلامت پوست میشود. یک فنجان (۲۵۰ میلی لیتر) آب هویج ویتامین c مورد نیاز روزانه را فراهم میکند به کلاژنسازی ختم میشود. این ترکیب فراوان ترین پروتئین فیبری در بدن است که قدرت کشش و استحکام به پوست میدهد. علاوه بر این، ویتامین c به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند و پوست را از آسیب رادیکالهای آزاد که منجر به لک میشود حفظ میکند. بتا کاروتن در آب هویج به همین ترتیب پوست را در برابر اشعه فرابنفش محافظت میکند.
آب هویج به کاهش عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک میکند. آب هویج منبع خوبی از پتاسیم است، ماده معدنی که نقش مهمی در تنظیم فشار خون دارد. یک رژیم غذایی پتاسیم بالا نشان داده شده است که این ویتامین برای محافظت در برابر فشار خون بالا و سکته مغزی بسیار مفید است. ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در آب هویج نیز به نفع عملکرد قلب است.
کاروتنوئیدها در آب هویج برای سلامت کبد کار میکنند. مطالعات متعدد نشان میدهد که اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی کاروتنوئیدها در برابر بیماری کبد چرب (غیر الکلی) بسیار مفید است. کبد چرب زمانی رخ میدهد که چربی بر روی کبد تجمع میکند, به طور معمول رژیم غذایی ضعیف, وزن اضافی یا چاقی و عوامل ژنتیکی منجر به کبد چرب در بدن میشود و در نهایت ممکن است به زخم کبد و آسیبهای بیشتر پیشروی کند.